Juryrapport Straatversiering 2022 – De Zuidlanden Gaat Hollands

Ontzettend bedankt voor jullie inzet!

Koning Willem Alexander en zijn charmante Maxima brachten gisteravond een bezoek aan de Zuidlanden. Zij waren verrast, ontroerd en overweldigd door alle creativiteit die zij hebben gezien!

Na alle indrukken, stroopwafels, snert, suikerspinnen, zoute haring en de nodige alcoholische versnaperingen hebben zij, met hun trouwe chauffeur, hun indrukken op papier gezet.

Hierbij een korte reactie per straat, waarna uiteindelijk de 4 genomineerde straten bekend worden gemaakt en uiteindelijk de winnende straat.

De start van de avond vond plaats in de Klamp. Vanuit dit nieuwe buurtschap waren er 2 straten die zich hebben aangemeld. Leuk om te zien dat er naast deze 2 straten, nog veel meer huizen versierd waren met vlaggetjes. Het wijkfeest leeft ook in deze nieuwe wijk en dat is te zien!

De Skries:  Met oranje vlaggen en voetbal attributen achter het raam was de hollandse sfeer niet te missen. Daarnaast een belofte op het spandoek: “2022 minimaal, 2023 pracht en praal”. De belofte is nu vastgelegd, dus de verwachtingen voor volgend jaar zijn uiteraard hooggespannen.

De Wylp:  Ontvangst met champagne en soesjes, daar houdt het koninklijk stel van. In het midden van de straat een vlaggenmast die alle Oranje vlaggen aan elkaar verbindt. Een prachtig gezicht. Buurtbewoners gaven al aan, deze mast zetten we ook in bij de kerstversiering. Wij denken dat dit ook een prachtige aanblik in de straat geeft. Onze complimenten.

Vervolgens een ingelast bezoek aan de inwoners en begeleiders van de Japixshof. Deze nieuwe inwoners van de Zuidlanden hebben de Japixshof prachtig versierd en waren onder de indruk van het bezoek.

Van het Koninklijk echtpaar, en sommige misschien zelfs nog meer van de knappe chauffeur. Na de nodige selfies en handjes vertrok de jury met enige vertraging richting Techum waar de straten met smart zaten te wachten.

Uleboerd/Dwershus/De Stove/ De Swinge   Door het enthousiaste publiek in Unox mutsen, snowboots en winterjassen, kwam de jury ondanks het prachtige zomerweer al gauw in winterse sferen. De razend rappe verslaggever kondigde de tocht der tochten aan en na het startsignaal gingen de schaatsers los. Leuk om te zien hoe jong en oud invulling gaven aan de straatversiering. Na een kopje snert en Fryske koeke (?) hervatte het koninklijk stel hun route. Maxima was verrast met het nobeltje in de warme chocolademelk! Enige notitie onze koningen drinkt de beerenburg liever met cola.

De volgende stop bracht hen bij het altijd gezellige buurtje De Hove. Na de hectiek van de elfstedentocht was het hier even heerlijk rustig. De jury mocht meedoen aan een ouderwets potje ganzenbord. Willem Alexander kwam even in de gevangenis, maar het was Maxima die uiteindelijk verloor. Dit was gelukkig gauw vergeten na een gezellig drankje gebrouwd ganzenbier aan de bar, met zeker als pluspunt het rietje in het drankje! Maxima heeft nog lang gekibbeld met Willem, ze vertrouwde de dobbelstenen niet. Het leek alsof die van haar kapot was. 

Op na de volgende stop, en deze keer een prachtige Oranje Camping aan het Kerbiel. Deze camping is niet te missen door alle borden door de hele wijk heen. Nadat de slagboom omhoog ging, ervaarde de jury een instant vakantiegevoel. 

Willem Alexander werd nog even afgeleid door het pikante wasgoed aan de lijn, maar werd gelukkig door Maxima bij de les gehouden.

Tenten, picknicktafels en zelfs bezoekers met wc rollen onder de arm, prachtig om te zien hoe de hele buurt hier is samengekomen. Misschien een idee om jaarlijks te kamperen aan het Kerbiel, voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

Na de hectiek van deze oer hollandse gezellige camping door naar de buren aan de Stjelp. Hier werden hollandse spreuken vertaald in een Stjelps jasje.

Zoals bijvoorbeeld Oost best, Stjelp Best. Dat de inwoners trots zijn om in deze straat te wonen, snapt de Jury best! Wat een prachtige straat en wat origineel versierd!

Vervolgens stonden de inwoners van de Golle te springen om het bezoek van de Jury. Willem Alexander werd direct ingepalmd door 2 aantrekkelijke dames die de koning aan de hand meenamen, en Maxima was in veilige handen bij een stoere beveiligingsmedewerker. 

Knallende muziek, stuiterende kinderen, buren in Polonaise, hier was het gaande. Het thema was koningsdag en dit was terug te zien in de prachtige aankleding en de vele spelletjes. Een knallende afsluiting met de Snollebollekes, een polonaise en een uitbundig uitzwaaimoment. Wat een feest! Wij waren diep onder de indruk!

Na deze oer-hollandse gezelligheid was het weer even tijd om rustig te genieten van de prachtig versierde lommerrijke Blinen. Wat een creativiteit in deze straat. De rondleiding van 2 boeren bracht ons langs tulpenvelden, verlichte molens en hele schattige schapen. Ook was er een heuze klompendans gaande!

Willem Alexander en Maxima zijn ook erg benieuwd naar het portret van hen beide in de grote klomp, deze komt waarschijnlijk op de schoorsteenmantel te staan als herinnering aan deze prachtige straat.

Door naar misschien wel de langste straat van Techum, It Bynt. Je zou zeggen bij zo’n lange straat is het lastig om iedereen enthousiast te krijgen om te versieren, maar net als vorig jaar bleek dit niet het geval te zijn. Van het begin tot het eind was het Bynt omgetoverd in een oer Hollandse kermis. De jury kwam ogen en oren te kort en had hier wel uren door kunnen brengen. Om toch een paar hoogtepunten te noemen. Het enthousiaste ontvangst van alle kermis vrouwen, het rariteitenkabinet met de sterkste man van de wereld en de vrouw met baard, de jongleur met echte brandende fakkels, het eiergooien, de waarzeggers en kwakzalvers, botsauto’s, touwtje trekken, suikerspinnen echt TE veel om op te noemen. Met een grote Kermisbeer onder de arm ging de jury diep onder de indruk door naar de volgende straat.’

De Hameije had de straat omgetoverd in een rommelmarkt/ vrijmarkt. Overal stonden ook tulpen, waardoor we ons ook in de bollenstreek waanden! Prachtig detail was het bewegende koninklijke koppel aan het begin van de straat. De band die zou spelen was door het langste optreden ooit ontzettend moe en dit hebben we helaas gemist. Leuk om iedereen zo bij elkaar te zien en de gezelligheid te ervaren na al het drukke werk en de genomen moeite voor de mooie versieringen!

Ondanks het late tijdstip was er op Heaberch nog een nieuwe Haring party gaande. De jury werd ontvangen met polonaise en een enthousiaste gastvrouw. Er was nog even wat verwarring over de straatprijs, was het nou het bord of de stoeptegel. Maar aangezien de Heaberch ook optimistisch zijn over de sportieve prestaties van de buurtbewoners zijn zij overtuigd dat ze beide prijzen zullen winnen. Na Haringhappen ging de jury door naar de laatste straat van de avond, de Greiden.

Je zou zeggen misschien te laat, maar dit bezoek was tot op de seconde gepland. Zoals de klok in het begin van de avond al aangaf 22:10 en dat was ook het moment dat de chauffeur de Tesla voor liet rijden.

Maxima moest na alle indrukken, polonaise en spelletjes even de hakken uit, maar op blote voeten alle tijd om de versiering van de straat goed te bekijken. En dit was de moeite waard, want ieder huis had met verschillende aardappelkisten uitgebeeld waar zij aan denken bij Holland. Bij de één was dit fietsen en windmolens en bij de andere was dit bijvoorbeeld hamsteren bij de Albert Heijn. Na een selfie met de tweelingbroer van Willem Alexander en de buurt werd het uiteindelijk tijd om de Zuidlanden te verlaten.

Conclusie: wij zijn ontzettend verrast door de creativiteit, het enthousiasme en inzet van deze straten. De straatversiering zorgt voor verbinding en voorpret en is voor ons de leukste start van het wijkfeest. 

We zijn er ons bewust van dat jury niet alle straten op tijd kon bezoeken. Je wilt voor alle straten tijd nemen en in de praktijk betekent dit dat de bezoeken uitlopen. Bij de laatste straten betekende dat kinderen al op bed lagen en dit is natuurlijk jammer. Dit nemen wij mee in onze evaluatie en gaan bedenken hoe we de jurering volgend jaar inplannen zodat iedere straat voldoende tijd heeft om zijn of haar straat te laten zien. 

Maar desondanks hebben wij een goede indruk van de straten kunnen krijgen (ook voorafgaand zijn er al wat rondes gemaakt) en dit heeft geleidt tot de volgende uitslag:

4 genomineerden:

  • Elfstedentocht – Uleboerd/Dwershus/De Stove/ De Swinge
  • De Oranjecamping – Kerbiel
  • Koningsdag – De Golle
  • Hollandse Kermis – It Bynt

En de Winnaar is: 

IT BYNT!

Geef een reactie