Juryrapport Straatversiering 2023 – Er was eens een dag… in de Zuidlanden

Ontzettend bedankt voor jullie inzet!

Zondag 10 september 2023, het was bijna 30 graden en de jury hees zich in sprookjesachtige kleding. Onze koets stond klaar om ons door de mooie Zuidlanden te rijden zodat we alle opgegeven straten konden bekijken. Ook dit jaar deden er veel straten mee, maar liefst 14! Hiervoor was wel een strakke planning nodig zodat alle straten op hun beurt alles uit de kast konden halen om de titel ‘mooist versierde straat 2023’ naar binnen te harken.

We vertrokken naar de eerste straat, Fugeldyk – It Waarlampke. Hier hadden ze met de kinderen uit de straat een snoephuisje gemaakt uit het sprookje van Hans & Grietje. Vanuit alle huizen aan dit plein waren de vlaggen naar het middelpunt gespannen waar het snoephuisje stond. Het zag er prachtig uit en de jury kreeg daar ook een heerlijk snoepje.

Daarna werden wij warm ontvangen op De Ljip – Fugeldyk. Het thema was hier duidelijk te zien: Peter pan. De bewoners waren er verkleed in het thema en de versiering was prachtig en compleet. In het midden van het plein stonden meerdere zwembaden, de piratenbaai, de krokodillen kreek en de meerminnenbaai. We konden helaas niet zwemmen vanwege de tijdsdruk maar het zag er heel verkoelend uit.

Een straat daarnaast werden we ontvangen door Klaas Vaak en kregen we een rondleiding door De Skries. Hier werden meerdere sprookjes uitgebeeld en zagen we mooie zelfgemaakte decoratie met zelfs geluidseffecten. De kinderen speelden ook mee in de sprookjes, zo ontzettend leuk!

In Jabikshof werden we hartverwarmend ontvangen, de bewoners van Jabikshof hebben zelf al hun decoratie gemaakt. Ook op de dagbesteding hadden ze het er druk mee. De mooie lange haren van rapunzel is jullie allemaal vast wel opgevallen.

Vanuit daar belandden wij in een festival op de Greide, hier kregen we meerdere sprookjes te zien en de bewoners waren verkleed. We kregen we een live optreden, het was een groot feest met zelfs een eerste koude biertje. Deze smaakte zeer goed.

De camping op het Kerbiel was ook weer van de partij, hier staat duurzaamheid en recyclen op nummer 1. Er was zelfs een zwembad, de jury heeft hier wat verkoeling opgezocht. De waslijn hing vol met prinsessenjurken en koningsmantels en kleding van andere sprookjesfiguren, dus deze weten de camping ook te vinden.

Op de Stjelp zijn ze aan het schilderen gegaan, ze hebben prachtige borden gemaakt en bij elk bord werd een stukje van hun eigen gemaakte sprookje verteld en er werd opgemerkt dat in tegenstelling tot sommige andere straten marktplaats is overgeslagen. Aan het einde van de straat was het logo van wijkfeest de Zuidlanden te zien, deze is zo mooi gemaakt en vonden we echt prachtig!

Daarna werden we ontvangen in een bosrijke straat met het sprookje van Hans & Grietje. Op It Heafek kregen we een heus toneelstuk te zien. Er was een verteller en echte acteurs die het sprookje heel goed konden spelen. Er waren veel bomen gecreëerd in de straat waardoor het net een bos leek en zelf de vogels ontbraken niet, deze waren volop te horen.

Na onze pauze waar de nodige versnaperingen genuttigd zijn kwamen we aan op It Bynt. De straat die al 2x de mooist versierde straat titel heeft gewonnen. Zouden ze nu de 3e op rij gaan winnen? Het thema was Never Never It Bynt, Peter Pan. We zijn hartverwarmend ontvangen door alle bewoners uit de straat, het was een gezellige, chaotische piratenboel. Er was een hoop te zien en zelfs een schip, 2 sexy meerminmannen in de meerminnenbaai en Peter PanNenkoek waar je heerlijke pannenkoeken kon eten.

We kwamen aan bij het Dwerhus die samen met Swinge en een stukje Uleboerd de straten samen hadden versierd, we konden daar met een QR code een heuse quiz doen op de telefoon over de originele sprookjes die ze hadden uitgebeeld in de straat. Er waren vele lekkernijen en ook hun eigen sprookjeskoek kregen we mee. Het was heel gezellig.

De Buorkerij, daar heeft vast iedereen over gehoord, het was daar namelijk Kerst met 30 graden! De jury kreeg voorafgaand aan het feest een uitnodiging in de brievenbus, hierin gaf de Grinch aan dat hij feesten haat en zelfs op onze socials was dit te zien op een filmpje. De straat was helemaal wit, en de bewoners zaten aan een gezellig kerstdiner samen met de Grinch. Niet alleen de bewoners van de Buorkerij genoten van het feest, maar vooral kinderen uit de hele buurt hadden wel zin in deze ‘sneeuw’ party! Wat een feest en stiekem vond de Grinch het, het leukst van allemaal. Graag een bijzonder applaus voor de Grinch.

Daarna was de Opkeamer aan de beurt, wat was het hier gezellig. De straat heette nu de Opkikker, omdat ze statiegeld ophalen voor het goede doel stichting de opkikker. In de straat waren allemaal spelletjes te doen die begeleid werden door de kinderen uit de straat. Bij de spelletjes kon je een lekkernij winnen of zelfs een Opkikker rugtasje! Alles was in kikker thema en onze prins Johannes had zelfs de kikker gekust. Helaas kwam daar geen prinses tevoorschijn.

De op een na laatste straat was de Blinen, wat een plaatje! Wizard of Oz was hier het thema. Er was een prachtig pad gemaakt met 100 lichtjes die het allemaal deden, aan het einde van dit pas was een prachtige regenboog te zien en een heel mooi kasteel. Hier zijn een hoop weken aan geknutseld.

De Ljurk – Markol was een lastminute aanmelding waardoor ze als laatste aan de beurt waren, het was al donker geworden, waardoor de jonge oempa loempas al lekker in hun bedje lagen. Ze hebben hun straat prachtig versierd in het thema Sjakie en de chocolade fabriek. Overal stond snoepgoed in de tuin en er was zelfs een gouden ticket verstopt. Deze werd gevonden door de kinderen die de jury de hele dag al achtervolgden. Met dit gouden ticket kon je een chocolade pakket winnen, zo leuk!

We komen nu aan het eind van het juryrapport, maar eerst wil ik nog in het bijzonder bedanken Jabikshof. We vonden het ontzettend leuk om bij jullie langs te komen. We vonden het heel hartverwarmend en bijzonder hoe jullie de bewoners van Jabikshof betrekken bij onze wijken en hoe het wijkfeest toch ook wel wat op speelt bij jullie in de huiskamers. De bewoners hebben voor zover zij dat kunnen allemaal mee geholpen met het maken van hun eigen versiering. Dank jullie wel!

De 5 genomineerde straten

De 5 straten vielen het hoogst in de punten. Alle straten waren prachtig en de punten lagen enorm dicht bij elkaar. De straten die genomineerd zijn:

  1. Blinen
  2. It Bynt
  3. Greide
  4. De Skries
  5. Buorkerij

We vonden het weer ontzettend leuk en hebben enorm genoten van al het moois wat gemaakt is. Elke straat heeft een beoordeling gekregen die we gezamenlijk hebben gemaakt. De behaalde punten lagen enorm dicht bij elkaar in de buurt maar toch sprong er 1 echt bovenuit.
In deze straat werden we hartelijk ontvangen en begeleid door de straat met een verhaal. De bewoners uit de straat waren allemaal buiten en we voelden ons enorm welkom. We hadden het gevoel alsof we op een strak georganiseerde filmset waren. We konden zien dat er veel en hard gewerkt is aan de decoraties in de straat. Volwassenen en kinderen waren er verkleed en deden mee in het verhaal wat ons werd verteld tijdens de rondleiding in de straat. Een verhaal met meerdere sprookjes en niet alleen dat, er was goed over nagedacht wat ze ons wilden vertellen. De bekende wijkproblemen werden verwerkt in de sprookjes, zo ook het hondenpoep probleem. JA jullie hebben je belofte van vorig jaar waargemaakt….

De winnaar van de mooist versierde straat 2023 is geworden… DE SKRIES!